19.8 C
Kyiv
Субота, 18 Травня, 2024

Політичні перетворення: Як Трамп може змінити міжнародну арену

Стаття, опублікована Financial Times, розглядає можливі наслідки приходу до влади у Сполучених Штатах Дональда Трампа, зокрема його вплив на глобальну політику Заходу.

Видання аналізує інтерв’ю Трампа журналу The Time, в якому він розповів про свої плани після того, як переможе на виборах і повернеться в Білий дім.

Деякі з його заяв стосувалися Європи.

“Євросоюз жорстокий із нами в питаннях торгівлі. Їм не потрібні наші автомобілі, їм не потрібно наше сільське господарство. Вони нічого від нас не хочуть. Це вулиця з одностороннім рухом. Ну, те саме і з НАТО. Вони дуже погано до нас ставляться. Вони не платять за рахунками”, – заявив Трамп.

Якщо в такій ситуації Європа будуватиме свою стратегію лише в надії, що Трамп програє на листопадових виборах, це буде необачною ставкою, пише FT.

Видання зазначає, що 2020 року Байден виграв президентські вибори з перевагою трохи більше ніж 4%. Але останні три місяці опитування показують, що Трамп випереджає свого опонента на 1,5%. І хоча попереду ще 6 місяців передвиборчих перегонів і ситуація теоретично може змінитися в будь-який бік, якби доля крісла в Овальному кабінеті вирішувалася сьогодні, його зайняв би Дональд Трамп.

Друга стратегія, до якої схиляються багато бізнес-лідерів США, полягає в тому, що у свій перший президентський термін Трамп “поводився не так уже й погано”, тому життя триватиме за будь-якого результату виборів. Так, виконавчий директор JPMorgan Джеймі Даймон нещодавно заявив, що в обох кандидатів є сильні сторони, і його компанія “виживе і процвітатиме в будь-якому разі”.

Однак для Європи така стратегія, на думку видання, теж була б безрозсудною.

“Різниця між 2024 і 2016 роками, коли Трамп востаннє ставав президентом, полягає в тому, що цього разу він має план. З точки зору Європи це виглядало б як “Фортеця Америка”. Ба більше, тепер він може залучити для цього низку істинно віруючих”, – пишуть автори статті.

Аналітики видання вважають, що Трамп збере свою команду з перевірених європейських скептиків і явних єврофобів.

Тому нечисленні прихильники Трампа серед європейських лідерів, такі як Віктор Орбан в Угорщині і, можливо, Джорджа Мелоні в Італії, навряд чи змінять його плани щодо Євросоюзу.

Серед основних політичних гравців Європи популярна ще одна стратегія – “приборкати тигра”.

Наприклад, Лейбористська партія Великої Британії, яка, на думку авторів статті, найімовірніше переможе на наступних виборах, намагається налагодити контакти з ключовими фігурами в оточенні Трампа. Але Лондон і так має всі шанси домовитися зі США за Трампа і навіть отримати вигоду від його президентства, оскільки більше не є частиною ЄС. Такі висновки можна зробити на підставі документа Фонду спадщини Трампа “Проект 2025”, який де-факто є планом президентства Трампа. У цьому 887-сторінковому документі Велику Британію виокремлено як єдину країну, з якою США за Трампа прагнутимуть розширити торгівлю.

“Жодна з цих тактик – заховати голову в пісок, подружитися з Трампом або навіть вітати його – не надійна. Реальність полягає в тому, що другий термін Трампа, найімовірніше, ознаменує кінець Заходу як ідеї, що організовує світ. Це була б чудова новина для Путіна і жахлива для України”, – йдеться у статті.

Журналісти зазначають, що якщо в разі перемоги Трампа НАТО більше не зможе розраховувати на “американську парасольку”, то деякі європейські країни, як-от Німеччина і Польща, можуть розглянути можливість створення ядерної зброї.

У ЦЕНТРІ УВАГИ
АКТУАЛЬНЕ ЗА ТЕМОЮ