19.8 C
Kyiv
Субота, 18 Травня, 2024

ТОВ “Експрес-Т” транспортна мафія під “дахом” Кличка

Продовжуючи тему транспортної мафії при КМДА окремо варто згадати про сам механізм незаконної евакуації та поборів з Киян. У попередньому матеріалі ми згадували необхідність евакуації за певних обставин, докладно це роз’яснив юрист:

Відомий адвокат та правозахисник Ростислав Кравець у своєму коментарі для “Телеграфа” зазначив, що евакуювати автомобіль можна лише у певних випадках.

Про це повідомляє редакція сайту NENKA ІНФО

“Згідно з Правилами дорожнього руху, евакуація допустима лише в тому випадку, якщо автомобіль серйозно ускладнює рух або роботу комунальних служб. У випадку із ситуацією в Києві такого немає. Навіть якщо з усіх евакуйованих автомобілів, припаркованих неправильно (які заважають), збереться близько десяти відсотків, це буде добре”, – каже він.

Кравець пояснює, що за порушення правил дорожнього руху через неправильне паркування виписується штраф, а не проводиться евакуація. “Тому в більшості випадків виникають зловживання, які місцева влада не припиняє”, – додає адвокат. Він також зазначає, що деякі чиновники місцевої влади можуть бути зацікавлені в цьому (і фактично є бенефіціарами), отримуючи кошти безпосередньо компанії, що займаються евакуацією автомобілів.

Кравець вважає, що для припинення безладу, спричиненого незаконною евакуацією, необхідно одночасно з цим штрафувати місцеву владу за неналежну організацію парковок. Він пропонує вести службові розслідування у всіх випадках незаконної евакуації, щоб визначити, чому автомобіль був евакуйований і яка саме причина змусила машину заважати, а не просто виписати штраф за неправильне паркування.

“Щоб подолати свавілля місцевих чиновників, необхідно ухвалити вольове рішення керівництва держави для припинення цих зловживань та незаконної діяльності компаній, які займаються евакуацією автомобілів”, – робить висновок адвокат.

Таким чином, криза з хаотичною парковкою та незаконною евакуацією автомобілів у Києві залишається невирішеною. При цьому десятки мільйонів гривень, сплачені штрафами, спрямовуються на рахунки компаній та приватних осіб, не завжди прозорих.

Підрахунок цін на евакуацію

Як двом фірмам заробити на одному авто? Можливо, ТОВ “Експрес Т” та ТОВ “Евакуатор сервіс” просто підкорилися капризу Наталії Приймак, яка вирішила попрацювати директором іншої фірми та “випадково” надає послуги з евакуації автомобілів для киян. Але ця версія не витримує критики. Під постом Анастасії Мельниченко, про якого нижче прийшла киянка Катерина Дегтяр, яка розмістила фото акта евакуації свого власного автомобіля, виконаного за документами тією ж фірмою “Евакуатор сервіс”.

Згідно з актом, евакуацію було здійснено на автомобілі марки “Івеко”, держномер ВА8345АС, прийнятому автомобілі Катерини Дігтяр для перевезення ТОВ “Евакуатор сервіс”. Їй же жінка сплатила 1270 гривень за евакуацію авто та ще 50 гривень склала комісія. Цікаво, що якщо на сервісі, що надає інформацію про автомобілі за держномерами, перевірити дані щодо автомобіля з номером ВА8345АС, виявляється, що білий евакуатор марки “Івеко” 2015 року випуску належить юридичній особі, зареєстрованій в Оболонському районі столиці. І тут виявляється дірка, адже ТОВ “Евакуатор сервіс” зареєстровано у Голосіївському районі столиці, а ось в Оболонському районі зареєстровано саме ТОВ “Експрес Т”. Окремим питанням є контакти представників компанії ТОВ “Евакуатор сервіс”, а саме їх електронні пошти.

Так, вказана на сайті “Прозорро” для контакту з представником компанії Євгеном Медиком, електронна пошта чомусь називається [email protected], а електронна пошта ПП-ФОП Тетяни Комісарової іменується [email protected]. “Коментарі” зв’язалися з Катериною Дегтярою, відзначили дивність у приналежності евакуатора, який займався вивозом її авто, та звернулися із запитом до КМДА, на підставі чого працює фірма “Евакуатор сервіс”. “Виходить, що немає договорів з КМДА на надання послуг з евакуації авто “Експрес-Т”, користуючись прикриттям компанії “Евакуатор сервіс”, які також належать тим самим особам, незаконно надають послуги з евакуації авто. А якщо під час перевезення з ними щось трапиться? А в цей час у відповідь на запити до КМДА дають письмові відповіді, що евакуювати авто можуть лише ті фірми, які мають договори із мерією», — обурюється Катерина Дегтяр.

Ще одне важливе питання – ціна питання при евакуації авто, яке піднімали ще в 2020 році. Загалом послуга примусової евакуації авто коштує 1270 гривень, правда за рахунок штрафів та оплати простою на штрафмайданчику витрати автовласника зазвичай досягають суми близько 2 тисяч гривень. За даними як ЗМІ, так і автовласників, 1270 гривень – завищена вартість евакуації авто.

“Середня відстань до штрафмайданчика – близько 10 км. Витрата на бензин обійдеться в 50 грн на день, ще 1000 грн піде на зарплату водієві, з розрахунку 150 грн за одну евакуацію, амортизація та ТО машини – ще близько 150 грн на день. Отже, собівартість евакуації однієї машини – близько 215 грн”, – наводить підрахунки власника мережі каршерингу Getmancar Тараса Гетьманського видання Бізнес Ліга.

Завдяки такому розрахунку прибутковість однієї евакуації становить до 1000 гривень, а евакуацій на день може бути до 10. “Під час роботи 22-24 дні виходить 240 000 грн на місяць”, — резюмує видання. При цьому, пише ЗМІ, на сайтах звичайних київських сервісів-евакуаторів, які працюють за викликом, ціни набагато нижчі — 400-500 гривень за подачу та навантаження легкового автомобіля та 10 гривень за км. За послуги евакуатора з маніпулятором (такі використовують при евакуації машин порушників) — 800 гривень плюс 10 гривень за км.

При цьому договори КМДА та фірми прокладки “Експрес-Т” складаються таким чином, щоб максимально захистити свої бізнес-інтереси.

А інспектори з паркування, маючи корупційні та вигідні мотиви, повідомляють про необхідність евакуації закріпленому за ним евакуатором, за що згодом одержують відкат.

Далі фірми виводять, легалізують і переводять у готівку отримані гроші шляхом:

  • укладання фіктивних угод про придбання послуг, робіт чи товарів;
  • оренди/використання/лізингу евакуаторів;
  • списання палива;
  • фіктивного працевлаштування;
  • спрощеної обліково-податкової системи ІП;
  • послуг конвертаційних центрів.

Виведена готівка розподіляється між учасниками злочинної схеми, у тому числі КМДА та поліцією.

Список фірм евакуаторників, що зараз діють у Києві:

– ФОП Лук‘яненко Євгеній Олександрович;

– ФОП Яременко Григорій Васильович;

– ФОП Ліщина Олег Олексійович;

– КП «Центр організації дорожнього руху»;

– ТОВ «ЕКСПЕДИЦІЯ 777»;

– ТОВ «Укртрансконтракт»;

– КП «Київтранспарксервіс»;

– ТОВ «Паркінг Україна»;

– ТОВ «Експресавтоком».

І якщо ви вже стикалися з неправомірною евакуацією свого авто фірмами прокладками “Експрес-Т” та поборами за це пишіть нам на пошту: [email protected] . Ми маємо намір збирати всі факти таких порушень та звертатися в компетентні органи.

У ЦЕНТРІ УВАГИ
АКТУАЛЬНЕ ЗА ТЕМОЮ