17.9 C
Kyiv
Субота, 18 Травня, 2024

Кандидат на посаду голови Північного апеляційного господарського суду Марина Барсук: прозорість та сумніви

Марина Барсук, кандидат на посаду голови Північного апеляційного господарського суду, опинилася під прицілом громадськості та медійного співтовариства через свої зв’язки з впливовими особистостями, такими як Олег Фукс та Ігор Коломойський, а також через вражаючий автопарк та значні суми готівки, зазначені у її деклараціях.

Прикладом є декларація судді Північного апеляційного господарського суду Марини Барсук. Яка задекларувала цілу колекцію нерухомості, солідний автопарк та воістину величезну кількість готівки. Формально, звичайно, не причепишся – майно, що належить особисто Марині Барсук, і гроші не виходять за рамки її суддівської зарплати – згідно з декларацією минулого року вона заробила 2 011 609 гривень. Все інше майно та активи, внесені до декларації, належать переважно чоловікові Марині Барсук, успішному адвокату Віктору Барсуку.

Перед тим, як заглянути в декларацію, хочеться поставити просте запитання – нікого в органах юстиції не бентежить той факт, що адвокат Віктор Барсук представляє інтереси своїх клієнтів у тому самому суді, де працює суддею його дружина, Марина Барсук? Ніхто не бачить, скажімо м’яко, якогось протиріччя та конфлікту інтересів у такому сімейному підряді? Втім, як би там не було, а саме адвокат Віктор Барсук і є справжнім главою суддівсько-адвокатської сім’ї, який приносить у сімейну скарбничку левову частку тих благ, які його дружина, через посаду, яку займає, була змушена внести до декларації.

Згідно з декларацією судді Марини Барсук, її родина володіє чотирма квартирами у Києві та однією у Великій Британії – в останній проживає син Марини Анатоліївни, Привалов Тимур Артемович. Який там, мабуть, навчається на пілота чи танкіста – не може бути, щоб син українського судді ухилявся від мобілізації, правда ж?

барсук ekikeidqkiukant

Ще сім’я має машиномісце, гараж, житловий будинок і три земельні ділянки. Усі – у Києві. Згідно з декларацією, все це оцінюється у 30 117 983 гривні. Причому одну з квартир у Києві купили за 12 746 гривень. Згідно з декларацією, звісно.

Автопарк теж не підкачав – родина судді Барсук їздить на хороших автомобілях. Тільки на «Мерседесах», яких у сім’ї чотири, всі новенькі. Звичайно, сама суддя Марина Барсук собі такої розкоші дозволити не може через маленьку зарплату, тому автомобілі чужі, а їхні власники дають їй можливість ними користуватися. Отакі у нас добрі люди в країні.

барсук

Що стосується, власне, грошей, то адвокатсько-суддівська сім’я теж не бідує. Сама Марина Анатоліївна задекларувала 455 000 гривень та 44 000 доларів готівкою, ще має банківський вклад у розмірі 130 517 гривень.
барсукЧоловік, як і належить голові сім’ї, багатший – загальним підсумком у нього є 600 000 доларів, 500 000 євро, 2 000 000 гривень та 350 000 швейцарських франків. Готівкою, зрозуміло.

Ще в сім’ї була якась цікава історія з подарунками – свекор Марини Барсук, пенсіонер Микола Васильович Барсук, подарував своєму синові (тобто чоловікові судді) Віктору Миколайовичу Барсуку подарунок у негрошовій формі вартістю 20 051 060 гривень, а той, у свою чергу, передарував його своїй коханій дружині, Марині Барсук.
барсукЦікаво, звичайно, що це було і чому ніхто в НАЗК не поцікавився – звідки у пенсіонера з річною пенсією у 80 166 гривень є можливість дарувати такі подарунки.

Власне, скринька відкривається досить просто. Крім того, що адвокат Віктор Барсук більшість своїх справ веде в суді, де працює суддею його дружина, Марина Барсук, є ще причини для такого добробуту сім’ї. І вони також лежать на поверхні.

У 2021 році суддю Марину Барсук помітили на дні народження Павла Фукса, який тоді мав на розгляді кілька позовів у Північному апеляційному господарському суді. Інтереси Фукса у цьому суді представляв адвокат Віктор Барсук, у компанії з яким і з’явилася Марина Барсук на вечірці Фукса.

барсук

Це не єдиний «збіг» – за інформацією ЗМІ, Віктор Барсук входить до юридичної групи Ігоря Коломойського, значна частина справ якого розглядалася саме у Північному апеляційному господарському суді. Які приймалися щодо них рішення – зрозуміло всім. Одним із епізодів був скандал щодо Полтавського ГЗК, де Барсук діяв на користь Коломойського та російської кримінально-фінансової групи Бабакова.

Іронія полягає у тому, що паралельно із цим Марина Барсук дає інтерв’ю про «поліпшення бізнес-клімату в Україні».

барсукВтім, у публічну сферу Марина Барсук подалася недаремно – вона претендує на місце голови Північного апеляційного господарського суду, де наразі є суддею-спікером.

Чи вдасться Марині Барсук зробити кар’єрний ривок і очолити суд, в якому вона так чесно і непідкупно судить клієнтів, яких представляє адвокат Віктор Барсук? Поки що відповіді немає, але незабаром ми дізнаємося про це. Принаймні, всі передумови для такого призначення Марина Анатоліївна має. Судячи з декларації – вона людина кришталево чесна, яка живе на одну зарплату. А решта – чистої води збіг.

У ЦЕНТРІ УВАГИ
АКТУАЛЬНЕ ЗА ТЕМОЮ